iaeste.blogg.se

Svenska studenter på internships utomlands via IAESTE

Om livet i Changzhou

Kategori: Emma i Kina

Som jag tidigare namnt sa gor jag mitt internship I Changzhou, en stad med over 4,5 miljoner invanare. Tar jag taget 40 minuter sydost hamnar jag I centrala Shanghai som ar den storsta staden I varlden sett till dess population. 30 minuter nordvast ligger Nanjing, en stad som haft en framtradande roll I bade kinesisk historia och kultur. Laget ar alltsa nastintill oslagbart.

I och med att jag akte hit pa ett IAESTE-internship sa var I princip allt ordnat for mig nar jag anlande. Jag blev uppmott av en lokalkommittemedlem pa flygplatsen, fick en kontaktperson pa arbetsplatsen och hade boendet inkluderat I lonen. Sa det jag behovde gora sjalv var egentligen bara att boka resa till Kina, fixa visum och se till att befinna mig I Changzhou pa forsta arbetsdagen, resten loste sig med tiden.

Att vara utlanning

Shanghai ar en internationell stad sa dar ar det inte ovanligt att stota pa nagon utlandsk expat eller student nu och da (aven om kineser saklart ar I overvaldigande majoritet). I Changzhou daremot finns det nastan inga utlanningar alls. Under mina tre manader I denna stad med drygt 4,5 miljoner invanare har jag sett kanske 5 andra utlanningar I staden (forutom mina andra praktikantkompisar) vilket kanske ger er en bild av hur sallsynt det ar. Som utlanning far man darfor en hel del uppmarksamhet av lokalbefolkningen vilket kan vara lite av en chock fran borjan. Nar jag gar omkring pa gatan stirrar I princip alla pa mig, kineser tar smygfoton och ibland vagar de sig fram for att be om en selfie med mig. Manga vinkar ocksa, ger vanliga leenden och kommer ibland fram for att ova pa sin engelska. Det kanns lite som att vara en moviestar eller en staty pa ett museum, lite obehagligt fran borjan men efter ett tag vanjer man sig!

Boendet

Nar jag akte till Kina hade jag valdigt laga forvantningar eftersom jag hort att det ar valdigt smutsigt och trangt I landet overlag. Jag hade forvantat mig ett litet trangt och smutsigt rum med hogljudda grannar och ljud hela natterna. Just darfor blev jag positivt overraskad nar jag kom hit och fick se mitt rum. Mitt rum ar kanske 30 kvadratmeter stort, har tva sangar, gott om forvaring och ett stort badrum. Lagenheten har dessvarre inget kok eller kyl sa jag maste ata mat utanfor lagenheten varje dag, detta ar dock helt ok eftersom all mat ar sa billig har. Lagenheten har ett lite mindre centralt lage jamfort med de andra praktikanterna I Changzhou men laget ar perfekt till foretaget jag jobbar pa och bussforbindelserna med andra distrikt I staden gar inte att klaga pa. I och med att jag bor lite utanfor stadskarnan ar ljudvolymen inte sa farligt hog heller vilket innebar att jag kan sova gott om natterna.

Maten

Maten I Kina ar riktigt bra och varierad. Kineserna ater mycket gronsaksroror tillsammans med ris, aven olika varianter av nudlar eller dumplings ar vanligt. Vanligtvis bestaller man in manga olika sorters mat och delar pa maten tillsammans med vanner eller familj. Det som ar haftigt med Kina ar att maten kan vara valdigt varierad beroende pa vilken provins I Kina man ar i. Vissa delar ater man valdigt stark mat, I andra delar ar sot mat valnig och I andra ater man ganska mild mat. Pa vissa stallen ater man mycket ris och I andra provinser foredrar man nudlar. Har I Changhzhou ar maten ganska mild och latt att ata, ris ar vanligast men det forekommer aven nudlar. Viktigt att tillagga ar att maten har inte alls ar likadan som kinamaten man kan kopa I Sverige, det ar aven vanligt att ata kycklingfotter och ankhuvuden. Som tur ar sa finns det aven gott om snabbmatskedjor som KFC, PizzaHut, McDonald’s ifall att man skulle trottna pa maten. Dessvarre kostar detta mer an den vanliga maten och for exempelvis en Big Mac-burgare betalar man 16 rmb.

Sahar kan en typisk middag se ut i Kina, man samlas ett gang och gar ut och ater och delar pa all mat.

Klimatet

Klimatet I Kina gar att sammanfatta med tva ord: Varmt och fuktigt. Under sommarmanaderna ar det inte ovanligt med temperaturer over 40 grader, dessutom ar luftfuktigheten sa pass hog att det tar ett tag att vanja sig som svensk. Det galler att dricka tillrackligt med vatten sa att man inte far varmeslag. I och med att klimatet ar sa fuktigt ar det ocksa vanligt med regn och ibland aven oversvamningar. Tyfoner kommer forbi lite nu och da och vissa dagar ar luftfororeningarna riktigt illa sa att man knappt kan se himlen. Klimatet ar kort sagt raka motsatsen till vadret I Sverige men det ar kul att erfara det.

Regnigt vader i Kina men vi ar glada anda!

Levnadskostnad

Overlag ar det valdigt billigt att leva har I Changzhou, speciellt mat och transport ar extremt prisvart. Nedan ar nagra exempel pa vad saker kostar I Changzhou. 1 rmb motsvarar ca 1.3 SEK.

Middag

Kostnad for middag kan variera. For en typisk kinesisk middag bestaende av ris och tva olika gronsaksroror betalar jag 6 rmb vilket motsvarar mindre an 10 SEK. Om jag vill lyxa till det och ata  samma sak pa ett lite finare stalle kan jag betala upp till 25 rmb vilket fortfarande inte ar I narheten av priserna I Sverige.

Typisk Kinesisk mat.

Ol

Kinesisk ol ar valdigt billig. En 500 ml ol som man koper I en supermarket kostar runt 2 rmb, om man koper den I en restaurang kostar den runt 4 rmb.

Transport

I Changzhou finns ingen tunnelbana eller sparvagnar sa om man vill ta sig fran punkt A till punkt B ar buss eller taxi de basta alternativen. For varje bussresa, oavsett hur lang den ar, betalar jag 1 rmb. Om jag hade kopt ett busskort fran borjan av mitt internship hade det varit annu billigare! Aven taxi har ar billigt jamfort med Sverige. De forsta 3 km kostar 11 rmb och darefter ar kostnaden circa 1,3 rmb/km. For en halvtimmes taxiresa betalar jag 50 rmb. Inte lika billigt som att aka buss saklart men bra mycket billigare an I Sverige!

Sahar kan en vanlig bussresa se ut! Alla gardiner nerdragna for att det inte ska bli for varmt i bussen.

Om man som jag (och alla andra kinesiska tjejer) gillar lite tjejiga saker ar detta ett dromland.

Manikyr

Manikyr ar billigt har och de som fixar naglarna ar ofta valdigt duktiga pa det de gor. Att lacka naglarna med gellack och valja design helt sjalv kostar bara 40 rmb.

Jag och min kompis Lisa som nyss fixat vara naglar. Denna gang med en lite enklare design.

Klippa sig

Aven en harklippning kan man fa for ett billigt pris. Frisorsalongerna har olika paket for klippningar som inkluderar x antal tvattar av haret, foning av haret, styling av haret, osv. Det billigaste paketet kan man fa for 12 rmb och det lyxigaste for omkring 120 rmb, men detta beror forstas ocksa pa var man gar och klipper sig.

Shopping

I Kina finns manga sa kallade fake markets dar man, precis som namnet antyder, kan kopa oakta markesvaror. Har kan man kopa billiga kopior av designervaskor, skor, klockor, elektronik, you name it! Pa en fake market kan man kopa ett par flipflops for 10 rmb och en vanlig t-shirt gar pa omkring 20 rmb. Det finns aven en del stallen dit man kan ga och fa klader skraddarsydda for en, priset for dessa ar valdigt billigt och ofta av helt ok kvalitet. Det finns aven vasterlandska butiker sasom Zara eller VeroModa, hark an man kopa klader for Sverigepriser. Viktigt att komma ihag vid kop av klader ar att storlekarna har ar mycket mindre an I Sverige. Om man ar en storlek S I Sverige ar man kanske en L I Kina sa det ar viktigt att prova kladerna innan man koper dem.

Jag och mina kompisar i en fakemarket pa jakt efter billiga prylar!

Lonen

En stor bonus med att aka pa praktik via IAESTE ar att man faktiskt far lon. Jag tjanar 2500 rmb per manad, detta tacker mat samt kostnader for AC, el och vatten. Jag betalar ingen hyra for lagenheten jag bor I, den star foretaget for. Lonen ar lagre an om jag jobbat I Sverige men I och med att det even ar billigare att leva har sa ar det helt ok. Lonen tacker det nodvandigaste och man kan helt klart overleva pa denna lon om man inte vill resa nastan varje helg. Dessutom sa aker man inte hit for bara lonen, man aker hit for upplevelsen!

Kommentera inlägget här: