iaeste.blogg.se

Svenska studenter på internships utomlands via IAESTE

Att arbeta i Kina

Kategori: Emma i Kina

Sa trots min uppvaxt I lugna kalla norrland hamnade jag till slut har I Kina dar medeltemperaturen ligger kring 30 grader celcius och kaos ar en del av vardagen. Jag gar efter devisen att det ar bra med lite miljoombyte nu och da, sa varfor inte gora det fullt ut?

Jag bor och arbetar I Changzhou, en stad utanfor Shanghai med drygt 4.5 miljoner invanare som I kinesiska matt raknas som en liten stad. Har har jag sedan borjan av juni gjort mitt internship pa Maymuse Environmental Technology som tillverkar vattenfiltreringsprodukter bade till hushall, kommuner och andra foretag. Jag tycker att detta ar en bra affarside och det finns ett stort behov av dessa produkter I Kina pa grund av landets daliga vattenkvalitet. Jag arbetar pa R&D-avdelningen pa foretaget dar jag framst arbetar med produktframtagning men aven en del inslag av marknadsforing. Att analysera den kinesiska marknaden, ta fram olika designkoncept och gora modeller I program sasom CAD och SolidWorks ar exempel pa arbetsuppgifter jag har har. Arbetet ger utrymme for kreativitet och jag som praktikant har aven mojlighet att skraddarsy internshipet mot det jag ar intresserad av vilket ar ett stort plus.

Bild over Changzhou

Foretagskulturen I Kina ar annorlunda jamfort med den I Sverige sa fran borjan var det lite svart att satta sig in I hur allt fungerade pa arbetsplatsen. Nedan sammanfattar jag de storsta svarigheterna med att jobba pa ett foretag i Kina.

Spraket

Maymuse ar ett valdigt litet kinesiskt foretag sa manga av de anstallda ar inte vana vid att prata engelska eller att arbeta tillsammans med utlanningar. Just sprakbarriaren har nog varit den storsta utmaningen pa arbetsplatsen. Eftersom Maymuse ar ett kinesiskt foretag som riktar sig till den kinesiska marknaden har de anstallda inget behov av att lara sig engelska. Manga kan endast saga enkla fraser pa engelska men en del kan inte ens det. Mestadelen av kommunikationen pa arbetsplatsen har darmed skett via kommunikation med min handledare (som forstar det mesta pa engelska) som fatt oversatta till de ovriga anstallda. Nar min handledare inte varit I narheten eller inte forstatt sa har jag fatt anvanda mig av oversattningsprogram pa datorn eller mobilen. Dessa program ger langt ifran de basta oversattningarna men de ger en iallafall ett hum om vad man vill saga.

Programvaror + research

Under min forsta dag pa jobbet fick jag reda pa att foretaget antagit att jag skulle ta med min egna dator till jobbet med samtliga programvaror jag skulle behova for arbetet. Detta var inget jag fatt reda pa sedan tidigare sa vi fick gora det basta av situationen. Mina kollegor hjalpte mig att skaffa alla viktiga programvaror sa fort jag kom till arbetsplatsen, dessvarre var det endast kinesiska versioner av programmen som fanns att tillga vilket tog ett tag att vanja sig vid. Som tur ar sa ar alla symboler I datorprogrammen jag anvander desamma som I de internationella versionerna av tidigarenamnda program sa aven om man inte kan kinesiska sa gar det snabbt att vanja sig.

Ett storre problem var det faktum att internetsidor sasom Google, Youtube och m.fl. helt ar blockerade I Kina. Detta gjorde det svart att komma at viktig information vid research eller analyser. Ett rad for andra praktikanter som ska aka till Kina ar att skaffa ett bra VPN innan ni aker till Sverige. Detta kommer underlatta arbetet avsevart da Kinas verioner av Google, Youtube, etc mestadels ger traffar pa kinesiska som ar svara att forsta.

Arbetstider

Som internationell praktikant pa Maymuse arbetar man internationella arbetstider, alltsa 40h/vecka, 8 till 17 med en timmas lunch mandag till fredag. Annu en sak att namna ar att foretaget inte har nagra fikapauser alls vilket man ar van vid att ha I Sverige… De ovriga anstallda arbetar aven pa lordagar, alltsa totalt 48h/vecka.

Arbetskollegor

Aven fast vi inte kan kommunicera sa effektivt med varandra sa har mina arbetskollegor varit valdigt hjalpsamma under mitt internship hittills. De har alltid ett leende pa lapparna och tycker att de tar spannande att ha en utlanning pa arbetsplatsen. Overlag skulle jag dock saga att mina kollegor arbetar ratt ineffektivt. Mycket tid gar at till att titta pa Wechat (Kinas version av Facebook) eller att prata med de andra kollegorna om allt annat an arbete (kanske ar det darfor de jobbar en extra dag I veckan?). En arbetsuppgift som skulle ha tagit kanske en vecka I Sverige tar Istallet narmare tva veckor har I Kina att genomfora. Nar kollegorna val arbetar sa arbetar de valdigt sjalvstandigt, de arbetar inte I team eller diskuterar vad de ska gora utan de kommer pa en ide som de sedan genomfor. En rolig sak med kineserna ar att de pa lunchrasterna ater sin lunch supersnabbt, kanske pa mindre an 5 minuter, for att sedan ga upp pa kontoret dar de slacker ner alla lampor och sedan sover middag resten av lunchrasten.

Trots alla skillnader mellan ett internship I Kina och I Sverige sa ar det otroligt larorikt att vara har och jag har inte angrat mig en enda sekund. En av de haftigaste fordelarna med att arbeta pa ett foretag har I Kina ar att sjalva produktutvecklingskedjan gar valdigt snabbt och att jag far mer ansvar som en praktikant an vad jag kanske hade fatt pa ett liknande foretag I Sverige. Har har jag ansvar for att ta fram helt nya produkter for ett foretag och det jag designar nu kan mycket val komma att finnas till forsaljning inom kort. Det galler att halla sig I takt med de andra konkurrenterna pa marknaden som tillverkar liknande produkter, darfor finns det inget utrymme for misstag. I och med att alla arbetar sa pass sjalvstandigt ar det viktigt att ha koll pa allt, bade hur det ser ut estetiskt, kolla sa att alla matt stammer och se till att produkten faktiskt ar mojlig att tillverka till ett rimligt pris. Allt for att mota och helst overtraffa kundernas efterfragan!

 
En av foretagets produkter: Table water purifier
Kommentera inlägget här: