iaeste.blogg.se

Svenska studenter på internships utomlands via IAESTE

Att bo i Japan - Tips och reflektioner

Kategori: Hanna i Japan

Här kommer lite tips och reflektioner som kan bra att veta innan man åker till Japan

 Sendai, Japan

Språket
När jag visste att jag ville ha praktik i Japan anmälde jag mig till en nybörjarkurs i Japanska på universitet. Det är inget man måste göra, man klarar sig utan det, men jag är glad att jag gjorde det; i och med det kan jag Hiragana och Katakana, deras motsvarighet till vårt alfabet, och i och med det kan jag läsa vissa saker, absolut mest användbart har Katakana varit, eftersom de flesta låneord skrivs med denna kana. Jag har också lärt mig artighetsfraser och annat användbart. Men man klarar sig absolut utan det också, mycket tack vare att du får en kontaktperson från IAESTE och att Japaner överlag är väldigt hjälpsamma. Google translate kan funka för att översätta enstaka ord, och verktyget funkar allra bäst om man översätter från engelska till japanska.

Visum
Om du ska vara i Japan cirka 90 dagar rekommenderar jag dig att se till att du är 89 dagar eller kortare, eftersom det tar mycket tid att förbereda visumansökan och sedan registrera sig här i Japan när man väl kommit fram. Jag vet inte exakt hur mycket tid det tar, eftersom jag bara kommer att vara här 79 dagar, men andra trainees jag träffat här som stannar längre har fått spendera många timmar på lokala myndigheter. Överlag kan det ta lång tid med beslut här eftersom alla verkar ha en chef de måste fråga innan det kan säga ja eller nej till något, i alla fall i universitetsvärlden.

Resa
Jag jämförde många resor innan jag till slut bestämde mig för att boka en resa med SAS via Kilroy.se. Det fanns billigare alternativ på andra webbplatser, men efter att jag läst recensioner av företagen kände jag mig tryggare att boka via Kilroy som jag aldrig haft problem med. En fördel med SAS är att de flyger hela sträckan i egen regi och att den längsta resan Köpenhamn – Tokyo endast tar ca 11 timmar. Det som är lite sämre är att det är ganska små stolar och att de inte har WiFi på planet.

Försäkring
För att få åka på internship med IAESTE krävs det att du har en försäkring som gäller hela tiden du är borta. Eftersom jag har hemförsäkring via Folksam har jag automatiskt en reseförsäkring de första 45 dagarna på en resa, så jag kompletterade den så att den täcker hela tiden jag är borta. Se till att din reseförsäkring gäller då du arbetar/har praktik utomlands.

Pengar
Det är mycket praktiskt att ha med sig ett bankkort som inte tar någon avgift när man tar ut pengar via bankomat. Jag valde ICA MasterCard eftersom det är gratis för studenter och inte tar ut just avgifter vid uttag. Jag har tagit ut pengar i 7/11s automater och betalat med kortet och jag har inte åkt på några extra avgifter. En annan sak att tänka på är när du kommer att få din lön; jag fick hela summan för 11 veckar kontant mindre än en månad kvar i landet. Därför rekommenderar jag att man har rejält med pengar på kontot om det är så att man vill hitta på saker innan man får betalt. Man kan också skjuta större kostnader som inköp av presenter och dylikt till efter utbetalningen. Det kan vara skönt att använda sig av en app eller hemsida där man kan kolla hur mycket yen blir i sek och på det sättet lär sig värdet av den Japanska valutan.

Telefon
En av de första sakerna jag fixade när jag kom till Japan var ett simkort med data. Det finns varianter som bara är aktiva ett visst antal förutbestämda dagar, och det finns varianter som förnyas varje månad. Jag valde varianten som förnyas varje månad; för att kunna skaffa den var jag tvungen att betala en startavgift i butiken med mitt MasterCard och sedan registrera mitt kort online för dragning varje månad. Här behövdes hjälp av Japaner för att fixa registreringen. Jag valde 5 GB i månaden, men jag har aldrig använt mer än 2 eftersom jag använder WiFi på min arbetsplats. Det enda jag måste göra är att gå in i butiken och säga upp avtalet innan jag åker hem igen så att det inte dras pengar i all framtid. Jag funderade på att skaffa ett simkort som man även kunde ringa och smsa med, men det skulle ta en vecka att få hemskickat. De flesta här använder ändå appen LINE som jag rekommenderar att du laddar hem och kickar igång innan du kommer hit. För att kunna söka personer på namn måste du verifiera din ålder med hjälp av ditt telefonnummer. Skype är också bra om du behöver ringa till någon. Om du vill köpa en telefon så får du i de flesta fallen också köpa på dig ett abonnemang som gäller minst ett år.

Adapter
Strömadapter är billigt och enkelt att hitta i japan, så det tycker jag är onödigt att köpa med sig från Sverige. Det jag tycker är bra att ta med sig däremot är ett grenuttag så att man bara behöver köpa en adapter men kan ladda dator, telefon och annat valfritt samtidigt.

 Strömadapter europa-Japan

Kläder
Innan jag kom hit trodde jag att det skulle vara kavaj på universitetet som gällde, men det visade sig att de flesta har en ganska avslappnad stil. Så därför har jag med en kavaj i packningen som jag aldrig använt. Det jag har använt mig mest av är shorts, kjol, t-shirtar, skjortor och blusar. Om man som jag ska vara här juni till augusti rekommenderar jag luftiga och svala kläder. Men oroa dig inte, det går bra att köpa kläder här också, bland annat finns det ett stort utbud av second hand butiker.

Boende
Universitetet fixar så att vi IAESTE trainees i Sendai kan bo i korridorsboende i vandrarhemsliknande form. I mitt rum finns det en gigantisk AC, säng, skrivbord, stol, bokhylla och en klädhängare med två galgar. Hyra av madrass som är mer som ett tjockt täcke, täcke, filt, kudde och sängkläder kommer i ett paket som kostar lite extra. Sängen är extremt hård och jag rekommenderar att man köper en madrass på närmaste IKEA eller ta med sig en luftmadrass om man vill sova mjukare. IKEA är också ett bra ställe att köpa godis och annan mat på som man kan bjuda Japaner och andra trainees på. Jag köpte två stycken hyllor i tyg att hänga upp så att jag kunde sätta mina kläder någonstans. Jag delar toalett, dusch och kök med alla andra som bor här och tyvärr är de delade utrymmena inte de fräschaste. På grund av det har jag köpt en egen riskokare att ha på rummet och jag hyr en kyl för ca 30 kronor per månad.

 Luftmadrass som jag lånat av en IAESTE trainee från Kina

Kollektivtrafik
När du åker buss, tåg eller tunnelbana betalar du kontant i en automat det belopp resan kostar, du får en biljett som du sätter in i en spärrmaskin för att komma in som du sen tar med dig och när du ska ut genom spärrarna måste du sätta in din biljett igen.

Mat
Att köpa mat i lunchrestaurangen på universitetet eller på restaurang är oftast mycket billigare än i Sverige. Priset för mat i livsmedelsaffärer och i närbutiker är det inte jättestor skillnad på. Vissa livsmedel är dyrare eller samma pris som i Sverige, men det mesta är billigare.

 Lunch som kostade ca 35 kronor

Toaletter
Offentliga toaletter är oftast ganska lätt att hitta i Japan. Det är oftast bås med typiska moderna Japanska toaletter med värme och diverse vatten och blåstillval. Ibland finns det en eller bara traditionella toaletter a lá hål i golvet. Sopkorgar är desto svårare att hitta men finns nästan alltid inne i damtoalettbåsen och ibland utanför närbutiker. Det man ska vara förberedd på är att det Japanska toalettpappret oftast består av ett lager papper som är som den tunnast pappersnäsduk eller Kleenex du stött på.

 Traditionell toalett som för ovanlighetens skull inte tillhandahöll toalettpapper

Shopping
På grund av lägre moms är de flesta elektroniska varor billigare här än i Sverige. Eftersom jag fick min lön väldigt sent bestämde jag mig för att köpa en MacBook till studentpris som kostade drygt 2 700 kronor mindre här än i Sverige för studentpris, mitt studentkort på universitetet räckte som student ID. Tyvärr kunde jag bara välja mellan japanskt eller engelskt tangentbord, men om man beställer hem datorn till sitt studentboende kan man bland annat välja danskt tangentbord, som är väldigt likt svenskt.
Det finns också en mängd 100 yen butiker där de flesta prylarna kostar just 100 yen plus mom. Där hittar du lite mat, godis, husgeråd, skor, handdukar m.m. Så om du glömt något hemma är det bara att knalla in där så hittar du det nog.

ID och körkort
Om du vill kunna hyra eller låna bil och köra i japan måste du beställa ett internationellt körkort som gäller ett år, innan du åker, det finns många organisationer i Sverige som kan utfärda det. Som student finns det många rabatter att få och du kan beställa ett internationellt studentkort via Kilroy vilket kan vara bra ha, speciellt om du inte har ditt internship på ett universitet.Om du ska ha ett internship på ett universitet kan du med fördel ta med egna fotografier till ID-kort om du har några som ligger och skräpar, annars finns det automater lite här och var.

Hoppas du kommer att ha nytta av mina tips och reflektioner. Har du frågor, funderingar eller tips på saker jag kan lägga till här är du välkommen att maila mig på hanna.c.goding (at) gmail.com

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget här: